Cypers Godfried Theodoor Aloïs

Cypers Godfried Theodoor Aloïs

Naam: Cypers Godfried Theodoor Aloïs

Geboren te: Menen

Geboren op: 1890-02-05

Overleden te: Sint-Katelijne-Waver

Overleden op: 1914-09-30

Burgerlijke stand: ongehuwd

Laatst gekend adres: Hoogstraten, Oostende

Beroep: keuronderofficier bij de Rijkswacht

Godfried Theodoor Aloïs CYPERS werd geboren in Menen (West-Vlaanderen) op 5 februari 1890 als zoon van Ange CYPERS en Antoinetta Aldegonda LUYSSEN. Vader CYPERS was er wachtmeester in de plaatselijke Rijkswacht. Een paar jaar na de geboorte van Godfried verhuisde het gezin naar Hoogstraten. Zijn vader was intussen bevorderd tot adjudant en werd commandant van de brigade van Hoogstraten. In maart 1909 nam Godfried ook dienst bij de Rijkswacht. Daar werd hij opgeleid tot keuronderofficier. Hij was ongehuwd. 

Bij het uitbreken van de oorlog behoorde hij tot de brigade van Oostende. Het Belgisch leger dat een groot tekort had aan kaders, nam daarom tientallen onderofficieren van de Rijkswacht op als hulpofficieren voor het veldleger. Godfried CYPERS werd hulponderofficier in de compagnie machinegeweren van het 3de Linieregiment.

Het 3de Linieregiment (ook de ‘3de piotten’ genoemd) behoorde tot de 1ste Legerdivisie en was voor de oorlog in garnizoen in Oostende. Het bestond vooral uit West-Vlamingen.

Tijdens de Duitse inval en de bewegingsoorlog van augustus tot oktober 1914 vochten ze in Grimde, Leuven, Weerde, Zemst, Hofstade, Schiplaken, Kapelle-op-den-Bosch… De Duitsers planden een doorbraak van de buitenste fortengordel tussen de forten van Walem en Lier, waardoor Sint-Katelijne-Waver in het centrum van de aanval lag. Op 30 september bevindt Godfried zich met zijn machinegeweerstelling ter hoogte van de Goorboslei ten noorden van het station van Sint-Katelijne-Waver. Een Duitse artillerievoltreffer doodde hem daar nadat ‘hij heldhaftig het hoofd had geboden aan een veel sterkere Duitse aanvalsmacht.

Godfried CYPERS werd eerst in een geïmproviseerd veldgraf van 45 soldaten begraven in de wijk ‘Hogevelden’. Begin 1915 werden zijn stoffelijke resten herbegraven, volgens sommige bronnen op de militaire begraafplaats van Lier, volgens andere op die van Mechelen. In 1922 werd hij met militaire eer nog eens herbegraven in Hoogstraten. Dit graf zou bij de heraanleg van het oude kerkhof van Hoogstraten verdwenen zijn. Godfried CYPERS staat wel vermeld in de database van de kerkhoven van Hoogstraten en op het oorlogsmonument aan de kerk. In Oostende staat hij vermeld op het ‘Monument voor de gesneuvelden van het 3e en 23e Linieregiment in de Eerste Wereldoorlog’ onder de hoofding: S-Lieutenants.