van Heertum Joannes Josephus Maria

van Heertum Joannes Josephus Maria

Naam: van Heertum Joannes Josephus Maria

Geboren te: Turnhout

Geboren op: 1896-05-05

Overleden te: Kaaskerke, Diksmuide

Overleden op: 1915-05-13

Burgerlijke stand: Ongehuwd

Laatst gekend adres: Turnhout, Steenweg op Oosthoven 185

Beroep: Arbeider in papierfabriek

Zoon van Adriaan Van Heertum (38 jaar bij geboorte van Joannes) en Petronella Van Laarhoven (40 jaar bij de geboorte van Joannes)

Kinderen uit dit huwelijk:

Godefridus fransiscus  Van Heertum (22 oktober 1885)

Cornelius Franciscus Martinus (30 oktober 1887)

Antonia Joanna Cornelia Van Heertum (24 februari 1890)

Joannes Josephus Maria Van Heertum (5 mei 1896)

Enkele Anekdotes: 

– Zijn oom, Cornelius Van Heertum (21 november 1863 geboren) heeft 6 jaar ingewoond bij het gezin Van Heertum en is daarna terug verhuisd.

– Het gezin Van Heertum is meerdere malen verhuisd, maar is steeds in de zelfde straat blijven wonen.

– Een paar maanden voor het overlijden van Petronella Van Laarhoven (Moeder) is Adriaan Van Heertum (Vader) in Weelde gaan wonen.

– Op 25 november 1914 is Joannes Josephus Maria Van Heertum vrijwillig in het leger getreden om ons land te verdedigen. Dit zonder medeweten van zijn school, Sint Victor.

– Hij heeft tot 23 april 1915 in het opleidingscentrum Nr° 8 gezeten om zich voor te bereiden op het gevecht. Hij heeft voor die 5 maanden telkens 50 frank per maand verdient.

– Op 24 april is hij naar het front gestuurd in Caeskerke (nu Kaaskerke), een gehucht van Diksmuide.

– Hij is 20 dagen later gesneuveld op 13 mei 1915. Dit was 8 dagen na zijn verjaardag.

– In die 20 dagen heeft hij gediend in het 3e Regiment van de Jagers te Voet

– Het gevecht waar hij in is gestorven is het gevecht van "Caeskerke". (kaaskerke)

– De periode dat Van Heetum aan het front zat waren niet genoeg om forntstrepen te verdienen en hij heeft er dus ook geen.

– Op 7-11-1920 vraagt zijn vader de vergoeding van het strijdersfonds aan.

Op 12-4-1921(? Dit was niet leesbaar in het dossier. We weten wel zeker dat dit in de jaren 20 moet zijn geweest. Dit proces heeft zo lang geduurd omdat de naam van Joannes fout was genoteerd. Dit kwam omdat het merendeel van het leger Frans sprak en dus de Nederlandstalige namen niet verstond.) berekent het ministerie van defensie het bedrag voor het strijdersfonds. Voor de 20 dagen aan het front en de 5 maanden in opleiding heeft hij recht op 400 frank strijdersbegiftiging. Omdat hiervan 300 frank familiebegiftiging wordt afgetrokken, hebben de nabestaanden nog recht op 100 frank.

– Omdat hij op het einde van een maand naar het front is getrokken en in het begin van de volgende al sneuvelde heeft men beide maanden gerekend als zijnde volledige maanden in de berekening van het bedrag van het strijdersfonds. Omdat het leger ook uitsluitend Frans sprak werd op elk militair dossier zijn naam fout geschreven. In Plaats van Joannes Van Heertum schreef men Jean Van Haertem. Hierdoor is de uitbetaling van het strijdersfonds enorm verlaat. Door deze fout heeft later voor behoorlijk wat verwarring gezorgd.

– Joannes is ook een ex-leerling van het Sin-Victor (zoals al eerder vermeld). Op het moment van zijn overleiden waren er nog geen frontbladen die specifiek over de Sint-Victor leerlingen die aan het front sneuvelden. In de palmaressen is ook niets terug te vinden over hem. Zijn naam is wel opgetekend in een gedenksteen geplaatst in het Sint-Victor zelf.

-Zijn dood en begraafplaats: Hij was zoals zo velen een onbekende soldaat. Men heeft hem vast ergens begraven maar zonder te weten wie hij echt was. Op het bidprentje staat Diksmuide. In de jaren 20’ is een uitspraak door de rechter gedaan dat hij dood verklaard werd samen met nog vele anderen. Dit toont aan dat hij geen duidelijke begraafplaats heeft. Wat we wel weten is dat hij wel degelijk in Kaaskerke begraven ligt. We weten dus alleen niet exact waar.

 

www.kempenseklaprozen.be

http://www.erfgoedbanknoorderkempen.be/erfgoed/3565-van-heertum-jozef-jan

Stadsarchief Turnhout:

  • Geboorte akte
  • Militair dossier

Onderzoek verricht door: Klaas Belmans en Jeroen van der Waard van SVT