Noorderkempen Inloggen Disclaimer Privacy

Historiek

2011

Het educatief project Kempense Klaprozen wordt opgestart door leerkrachten van het Sint-Maria-Instituut te Geel, in samenwerking met de erfgoedcel k.ERF.

 

2012-2013

Het eerder gestarte project Kempense Klaprozen blijkt een succes over gans de lijn en beschikt over heel wat troeven. De leerlingen krijgen de kans om zelf aan de slag te gaan met bronnenmateriaal, daarnaast worden er samenwerkingen opgezet tussen de leerlingen en de heemkundige kringen. Zo onstaan er waardevolle contacten waarvan men ook later nog de vruchten kan plukken. De uiteindelijke resultaten van het onderzoek zijn dan weer interessante informatie voor alle inwoners van de betrokken gemeenten. Kortom, Kempense Klaprozen blijkt een uniek project dat een ruim publiek bereikt en zeker navolging verdient in andere regio's. Daarop besluit de erfgoedcel Noorderkempen om dit project ook op poten te zetten in haar werkingsgebied en richt zich tot de scholen met de vraag of zij bereid zijn om hier hun schouders mee onder te zetten. De oproep kan op heel wat respons rekenen. Diverse enthousiaste leerkrachten van 9 verschillende secundaire scholen willen hier graag meewerken. Een aantal andere scholen plant in een later stadium, het project loopt immers tot 2018, mee in te stappen. 

De heemkundige kringen bezorgen de erfgoedcel de lijsten met de namen van de omgekomen soldaten. Daarop richt de erfgoedcel, bijgestaan door een groot aantal gedreven vrijwilligers, zich tot de militaire archieven in Brussel. Het dossier van iedere gesneuvelde wordt opgevraagd, gedigitaliseerd en bezorgd aan de heemkundige kringen waar het ter beschikking zal zijn voor verder opzoekwerk door de leerlingen.

 

2014 - 2017

De leerkrachten wijzen de namen van de omgekomens soldaten toe aan de leerlingen. Hierbij wordt steeds getracht om een leerling te laten werken rond een soldaat uit zijn eigen gemeente. Het onderzoek gaat van start, de eerste opzoekingsresultaten verschijnen op de website.

 

2017

In januari van 2017 lanceert Erfgoed Noorderkempen een oproep: vrijwilligers gezocht om mee opzoekings- en digitaliseringswerk te doen. Vanaf april 2017 gaat een groep enthousiaste vrijwilligers aan de slag om zo samen met de scholen de deadline van 11 november 2018 te halen.

 

 

 

  • test stadsarchief begrafenis
  • Soldaten op tocht Stadsarchief
  • Belgische vrijwilligers Stadsarchief
  • Belgisch bezettingsleger Stadarchief
  • Belgisch bezettingsleger soldaat Kenis Stadsarchie

Zoeken naar soldaten

help ons

Hoe kan ik bijdragen?

Wanneer u in het bezit bent van originele documenten en/of foto's in verband met soldaten uit Wereldoorlog I? Neem dan contact op via het online contactformulier.

© 2013 Kempense Klaprozen - alle rechten voorbehouden Mixed by Aroma Communicatie.