Evers Emilius Joannes

Evers Emilius Joannes

Naam: Evers Emilius Joannes

Geboren te: Turnhout

Geboren op: 1890-12-13

Overleden te: Meckem (nu: Merkem)

Overleden op: 1918-09-28

Burgerlijke stand: Ongehuwd

Laatst gekend adres: Turnhout, Warandestraat 66

Beroep: Hoefsmid

Zoon van Theodorus Augustinus Evers (Turnhout – 5 sept.  1847) en Sprangers Maria Cornelia (Meerle – 19 dec. 1851). Theodorus Evers, wagenmaker,woonde in Turnhout samen met zijn vrouw Sprangers Cornelia,die huishoudsters was. Uit het huwelijk tussen de vader en de moeder van Evers zijn de volgende kinderen voortgekomen, namelijk Andreas Henricus Evers (Turnhout – 7 maart 1888), Joannes Josephus Aloysius Evers (Turnhout – 24 juni 1889), Aloysius Henricus Evers (Turnhout – 31 jan. 1893) en natuurlijk Emilius Joannes Evers.

Emilius is verhuisd van Turnhout, Warandestraat 66 naar Baelen om zijn beroep als hoefsmid uit te oefenen. Een tijd later na de dood van zijn vader is Emilius terug bij zijn moeder komen wonen. Hierna is hij het leger ingegaan en omgekomen.

 

 

Militaire loopbaan

Evers is ingetreden op 29 maart 1916, hij was een oorlogsvrijwilliger en een soldaat van de 2de klas. Hij is begonnen op 18-7-1916, bij de opleidingseenheid (= centre d'instruction). Hier heeft hij 2 jaar, 2 maanden en 11 dagen gewerkt. Hierna is hij gestart aan de derde linie, en gestorven op 28-9-1918. Hij ligt begraven te Jenkershoven Houthulst. 

Aantal frontstrepen/vergoedingen

  • Evers zou recht moet gekregen hebben op de medaille van de vrijwillige strijder, de medaille werd toegekend aan hen die zich zonder enige verplichting of dwang ten diensten stelden voor het land in nood en dienst namen in het Belgisch leger, dwz effectief 6 maanden gediend hadden in een gevechtseenheid in een gevarenzone. Hiervan is wel geen bewijs of hij dit effectief gekregen heeft.
  • Evers zou ook recht moeten gekregen hebben om de herinneringsmedaille aan de oorlog, de medaille werd toegekend aan wie deelgenomen had aan de oorlog. Hiervan is echter ook geen bewijs.
  • Aangezien Evers gesneuveld is tijdens de oorlog zou hij ook recht gekregen hebben op de belgische ordes met palm op lint.

Berekening bedrag voor het strijdersfonds (gedaan op 11 april 1921):

Volgens de berekeningen van het strijdersfonds zou hij 27 maanden aan het front hebben gestaan, 4 maanden in opleiding. En zou het totaal bedrag waarop de nabestaanden nog recht op zouden hebben, 1925 frank zijn (- 300 frank familiebegiftiging).

Aanvraag formulier voor vergoeding strijdersfonds:

Op 16-11-1920, heeft de moeder van Evers Emilius Joannes, namelijk Sprangers Maria Cornelius, hier een aanvraag voor ingediend.

 

 

  • Heemkundige Kring ‘Norbert de vrijter’ p.570-583 Medailles en eretekens Jaarboek 2014 Jaargang XXXII Oud-strijders WOI
  • Heemkundige Kring Turnhout