Goris Amandus Josephus

Goris Amandus Josephus

Naam: Goris Amandus Josephus

Geboren te: Geel

Geboren op: 1887-12-21

Overleden te: Nieuwpoort

Overleden op: 1914-11-07

Burgerlijke stand: ongehuwd

Laatst gekend adres: Oud-Turnhout(Corsendonck),

Beroep: arbeider

Ouders

Amandus Josephus Goris was de zoon van Henricus Goris en Maria Angelina Vangenechten.

Over de geboortedata van de ouders ontstond bij het schrijven van deze tekst twijfel over de juistheid van de geraadpleegde geschreven bron, waardoor deze hier niet vermeld staan.

Woonplaats

De geraadpleegde bron geeft nog vermelding van een andere plaats waar Amandus gewoond heeft, namelijk: Tongerlo.

 

 

 

 

 

 

.

 

Zijn diensttijd

Amandus Josephus Goris werd opgeroepen met de lichting van 1907. Zijn stamnummer was 107-54750. Hij diende het leger als korporaal.

Zijn overlijden en begraving

Hij ligt begraven in Ramskapelle bij de oude toren, nabij Nieuwpoort. Het is echter onbekend in welk graf hij precies ligt.

Zijn overlijden werd pas 10 jaar na sterfdatum ingeschreven in de Burgerlijke Stand van Oud-Turnhout op 19 januari 1924.

Berichtgeving rond zijn overlijden

In het “Aankondigingsblad” verscheen over zijn overlijden dit bericht :

” Dezer dage is te Oud-Turnhout de droeve tijding ontvangen van het overlijden van Amandus Josephus Goris, wonende te Corsendonck, gesneuveld te Nieuwpoort den 7 november 1914. De betreurde overledene was geboren te Gheel de 21 december 1887 en was korporaal bij het Belgische leger. Onlangs heeft in de parochiale kerk van Oud-Turnhout een plechtige lijkdienst te zijner intentie plaats gehad. Aan de beproefde familie bieden wij de uitdrukking onzer Christene deelneming.​”

De naam Jozef Goris staat op de natuurstenen herdenkingsplaat in de Sint-Bavokerk met voorstelling van een piëta waaronder het opschrift “De parochianen van Oud-Turnhout tot godvruchtig aandenken hunner gesneuvelden in den oorlog 1914 1918”.

“Oud-Turnhout en de Groote Oorlog”, Ludo van Wuytswinkel en Hugo Miguet
uitgever: Oud-Turnhout: Heemkundekring Corsendonca, 2014